Buurtzorg – Buurtzorg en franchise?
Buurtzorg en franchise? Is franchise een groeimodel voor Buurtzorg in het buitenland?
Buurtzorg is Nederlands grootste organisatie in de wijkverpleging. Met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, levert Buurtzorg zorg aan huis. Het gaat hierbij om verpleging en persoonlijke verzorging. Het concept van Buurtzorg lijkt op het oude systeem van wijkverpleging, maar is in 2007 opnieuw in een eigentijdse vorm opgezet. Het bedrijf heeft geen andere managers naast de oprichter Jos de Blok. De organisatiestijl is een voorbeeld van Semco-stijl in Nederland en krijgt daardoor ook aandacht vanuit uit het buitenland.
Buurtzorg werkt met zelfsturende teams. Op deze manier denkt Buurtzorg dat er beter kan worden aangesloten bij de specifieke wensen en behoeften van de cliënt. In de teams werken (wijk)verpleegkundigen samen met wijkziekenverzorgenden. De teams zijn zelf verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de werkzaamheden. De Buurtzorgteams worden op hun beurt ondersteund door een regiocoach.
Franchise als groeimodel voor Buurtzorg in het buitenland?
Het succes van Buurtzorg in Nederland is groot. Dit zorgde ervoor dat het Buurtzorg-model niet onopgemerkt bleef in het buitenland. Buurtzorg had echter nog nooit nagedacht over internationalisering. Ze waren niet bezig met andere landen, laat staan dat er een strategie was bedacht. Toch zijn er veel internationale zorgorganisaties en andere professionals die Buurtzorg-oprichter Jos de Blok om hulp vragen bij de implementatie van het Buurtzorg-model in hun land. Inmiddels is Buurtzorg te vinden in onder andere Zuid-Korea, Zweden en de Verenigde Staten.
Knelpunten voor het franchisemodel in het buitenland
Het invoeren van een franchisemodel voor Buurtzorg in het buitenland stuitte op teveel bezwaren. Daarnaast zijn er heel veel cultuurverschillen en verschillen in zorgstelsels. De Japanse verpleegster heeft te maken met een totaal ander zorgsysteem dan in Nederland. Elk land is anders georganiseerd. Zelfs landen dichtbij Nederland maken al een wereld van verschil op het gebied van zorgverlening en zorgstelstels.
Franchise Connect en Buurtzorg
Voor Buurtzorg verkende Franchise Connect niet alleen de mogelijkheden van franchising als groeimodel naar het buitenland, maar ook de mogelijkheden voor Buurtzorg als internationale consultants in organisatieverandering in de zorg.
Meer weten over de franchiseformule Buurtzorg? Bekijk de volgende video:
Ons werk
Haalbaarheidsonderzoek thuiszorg groeistrategie door franchising | Haalbaarheidsonderzoek thuiszorg | Advies met betrekking tot franchise als groeistrategie.
Van uw zorginstelling een franchiseformule maken?
Kom bij ons op de koffie.